четвер, 29 травня 2014 р.

Гілочка сакури. МК

Для мене символом весни є  сакура. Коли дивишся на квітучу сакуру - перехоплює подих від захоплення і хочеться дякувати Всевишньому за можливість споглядати таку неймовірну красу. Тому зрозуміле  бажання створити своїми руками гілочку сакури, аби прикрасити нею свій одяг. Спочатку розглянемо майстер-клас із виготовлення квітів сакури з тканини.

Нам потрібні:
-  тонкий шовк для пелюсок ( туаль ,  шифон, органза ), для листя - атлас, крепдешин, голдсатін, космосатін ;
- літони готові 26 і 28 або дріт, обвитий папером : 0,3 см для листя і 0,6 см для стебел;
- клей ПВА густий ( столярний )  і рідкий ( канцелярський ) ;
- фарби для батика;
- пензлики  жорсткі, плоскі;
- газети ( старі);
- файл або гладка кахельна плитка ;
- ножиці;
- тичинки  готові дрібні або товсті  х/б білі нитки, манна крупа ;
 - паяльник, бульки, бажано, японські ножі ;
- простий олівець або ручка;
- рамка для фотографій;
- пачка желатину ;
- м'яка і напівжорстка подушечка.
 Виготовимо гілочку сакури з трьох великих, однієї маленької квітки , напіврозкритого бутона і чотирьох  нерозкритих бутонів. У природі дерево цвіте рясно близько 7 днів.  Квіти махрові, мають забарвлення від  яскраво -рожевого до білого кольору.  Листя можна робити, а можна і ні , оскільки в момент цвітіння сакури на ній немає листя, а воно з'являється , коли дерево відцвітає.
 Кількість квіток на гілці може бути довільним і кількість віночків у квітці теж. Все залежить від вашого бачення, смаку, сорту сакури.
 Викроюємо 3 великих , 8 середніх і 10 маленьких віночків пелюсток з будь-якого тонкого шовку. Для бутонів кроїмо 4 квадрати 2  на 2 см.

  Фарбуємо  віночки в рожевий колір. Використовуємо два тони: світлий і темно -рожевий. Змочуємо заготовки водою,  кладемо на газету.  Фарбуємо світлим тоном, спрямовуючи пензлик  від центру до країв, не доходячи до кінчиків .
Краї квіток  повинні залишатися білими. Потім у центр віночка капаємо темно- рожеву краплю . Маленькі пелюстки можна зробити більш насиченими за кольором. Квадрати попередньо не змочуються,  відразу занурюємо в темну фарбу , це дасть нам більш темний відтінок рожевого кольору.
Для зелені змочуємо водою шматок щільного і тонкого шовку. Фарбуємо по діагоналі , наносячи зелену фарбу і подекуди фарбу кольору пелюсток. Фарбуємо  літони  для листя .
  Після того , як тканина висохне , викроюємомо  з щільного шовку зелень:  2 великих , 1 маленький листочок і 9 чашолистиків . До листя  з вивороту приклеюємо літон, не доходячи до вершини 1,5 см.

 Наносимо на плитку кахелю за допомогою зубної щітки тонким шаром клей ПВА і прикладаємо до нього виворітною  стороною листка, приклеюємо листок на тонкий зелений шовк , вирізаємо .
Теж саме робимо з усіма деталями зелені.
Тичинки потрібні маленькі.  Можна використовувати готові , а можна зробити самим. Для цього на рамку намотуємо бавовняні нитки № 10 так , щоб вони не торкалися один одного. Наносимо концентрований розчин желатину або клей ПВА,  Даємо висохнути.

Зрізаємо нитки. Манку фарбуємо  в жовтий колір : у жменю крупи капаемо трохи жовтої гуаші і розтираємо в руках. Далі кінці нитки занурюємо в клей ПВА і опускаємо в забарвлену манку. Даємо висохнути.

Пелюстки обробляємо на напівжорсткій подушці по черзі , то з лиця,  то з вивороту , вузьким японським ножем з основного набору або булькою 5 мм , рухом до себе.
Центр віночків  вдавлюємо  булькою 5 мм.
Для бутонів на м'якій подушці обробляємо квадрати по центру булькою 8 мм, сильно вдавлюючи .
 У листків  проводимо одинарним ножем центральну жилку. Починаючи від вершини , малюємо  найвужчим японським ножем з додаткового набору  бічні жилки.

Рухом до себе обробляємо чашолистики .

Збираємо бутони. Для цього на літоні формуємо кульку діаметром 8мм. Смужкою  з тонкого шовку зеленого кольору шириною 4 мм  обкручуємо стебло. На кульку надягаємо квадратик,  біля основи закріплюємо клеєм і туго перев'язуємо ниткою. Під бутон приклеюємо чашолистики, перетягуємо ниткою,  даємо висохнути.

  Збираємо квіти. На кінчик літону приклеюємо маленьку жовту намистину - це буде маточка . Навколо неї збираємо тичинки ( 25 -30 шт.) . Закріплюємо ниткою , туго перев'язуючи , на відстані 1,5 - 2 см. Відрізаємо зайві кінці тичинок , залишаючи за ниткою 5 - 7мм . Гарненько змащуємо їх клеєм. Тепер обвиваємо смужкою шовку стебло , ховаємо під неї нитку. У найменшому віночку робимо надріз до центру , змащуємо центр клеєм і приклеюємо до тичинок . Приклеюємо другий маленький віночок . Це буде бутон .

Далі  таким же чином приклеюємо інші віночки . Для трьох великих квітів по 2 маленьких , 2 середніх і 1 великий віночки. Для маленьких - 2 маленьких , 2 середніх віночки. Потім  під квітками робимо з вати маленьке потовщення , наклеюємо чашолистики і перетягуємо їх ниткою.
 Квіти готові.
   Збираємо гілочку. Закріплюємо ниткою три бутони  і листок.

 Обвиваємо смужкою шовку , починаючи з місця перев'язування . Кріпимо дві маленькі квітки і напіврозкритий  бутон,  перев'язуємо ниткою  і обвиваємо вузькою смужкою тканини , ховаємо під нею всі місця  перев'язування .
Приєднуємо три великі квітки. Кінець стебла обмотуємо  щільним шовком.

 Гілочка готова.
Усім натхнення!

Немає коментарів:

Дописати коментар